Umre yapılışı, Samimi bir niyet ve Helal para ile..
Umre yapılışı, Samimi bir niyet ve Helal para ile gidilmesi gerekir.
Vücud temizliği her yönü ile yapılır. İmkan varsa boy abdesti, imkan yoksa normal abdest alınır. Erkekler iç kıyafetlerini ve ayakkabılarını çıkarırlar. “İzar” (bele sarılan peştamal örtü) ve “Rida” (omuza alınan örtü) denilen iki parça ihram örtüsüne bürünülür. Topukların tamamıyla açık olduğu bir terlik giyilir. Sırt çantası kullanmada bir sakınca yoktur. Kadınların ihrami ise kendi elbiseleridir. Sadece, ellerini ve yüzlerini açık bulundururlar. Mikat sınırlarını geçmeden önce ihrama girilir.
İhram namazı kılınır. Birinci rekatında Fatihadan sonra Kafirun, ikinci rekatında Fatihadan sonra İhlas suresi okunur.
İhrama “Allah’ım! Senin için umre yapmak üzere ihrama girdim. Onu bana kolaylaştır ve onu benden kabul buyur.” Diyerek niyet edilir.
Niyetten sonra telbiye getirilir. “Buyur Allahım buyur! Buyur; senin ortağın yoktur, buradayım buyur. Hamd, nimet ve mülk senindir. Senin ortağın yoktur.”
Mekke’de Harem bölgesine girince telbiyeden sonra şu dua okunur. “Ey Allah’ım! Burayı benim için mekan kıl ve bana orada helal rızık nasip eyle. Bu Harem senin haremindir. Bu belde Senin beldendir. Güvenlik ise sadece Senden gelen güvenliktir. Kul, Senin kulundur. Ben uzak ülkelerden Sana geldim. Çok günahla ve kötü amellerden geldim. Senin azabından korkup Sana sığınanın haliyle Senden istiyorum. Beni afvınla karşıla ve beni cenneti naimine kabul buyur.”
Kabe ilk görüldüğünde ise üç defa tekbir getirilir ve şu dua okunur. “Azamet sahibi olan Allah’tan başka güç ve kuvvet sahibi yoktur. Allahtan başka tapılacak bir ilah yoktur, sadece O vardır. O’nun ortağı yoktur. Mülk O’nundur, hamd sadece O’na yapılır. O diriltir ve O öldürür. O her zaman diridir ve hiçbir zaman ölmez. İyilikler, O’nun elindedir. O her şeye kadirdir. Varılacak kimse O’dur. Ey Allah’ım! Şu mübarek Beyt’in, şeref, hürmet, azamet ve heybetini artır. Ya Rabbi! Ona tazimde bulunan, hürmet gösterenlerin yine aynı şekilde, tazimde bulunarak, hürmet göstererek Hac veya Umre yapanların şeref ve mertebelerini yükselt, iyiliklerini çoğalt.” Bu şekilde Beytullah selamlandıktan sonra tavaf başlar.
Tavafa başlamadan önce telbiye kesilir ve Umre tavafına niyet edilir. Umre tavafına; “Allah’ım! Senin için Umre tavafını yedi şavt olarak yapmak istiyorum. Onu benim için kolaylaştır ve onu benden kabul eyle.” Diyerek niyet edilir.
Hacer-i Esved hizasına gelinir, ona doğru dönülerek, eller omuz hizasına kaldırılır ve; “En büyük olan Allah’ın adıyla başlarım, her türlü hamd Allah’a yapılır.” Diyerek Hacer-ül Esved selamlanır. Böylece tavafının birinci şavtına başlanır. “Şanı yüce olan, her türlü noksanlıktan uzak bulunan Allah’ı teşbih ederim. Her türlü hamd Allah’a mahsustur. Allahtan başka ilah yoktur ve Allah en büyüktür. Azamet sahibi Allah’tan başka güç ve kuvvet sahibi yoktur. Allah’ın da salat selam ettiği Allah’ın Rasulü Muhammed’in üzerine salat ve selam olsun. Ey Allah’ım! Sana iman ederek, kitabını tasdik ederek, ahdini tutarak, Senin Nebi’n ve sevgilin olan Muhammed’e (s.a.v) uyarak geldim. Ey Allah’ım, ben afv ve avfiyetler istiyorum, dinde olsun, dünya ve ahirette olsun daima avfiyetler istiyorum. Cennetine kavuşmak ve Cehenneminden kurtulmak istiyorum. (Bana bunları nasib eyle Ya Rabbi)
Umre yapılışı, Rükn-ü Yemani’ye gelince de: “Ey Rabbimiz! Dünyada da ahirettede bize iyilikleri ver. Ey Aziz, ey bağışlaması bol olan Alemlerin Rabbi! Cehennem ateşinden bizi koru. İyilerle birlikte bizi cennetine girdir.” Duası okunur. Hacer-ül Esved’in yanına gelince Hacer-ül Esved tekrar selamlanır ve 2,3,4,5,6,7 şavta başlanır. Yedinci Şavt bittikten sonra makamı İbrahimde iki rekat tavaf namazaı kılınır ve dua edilir ardından Safa tepesine gidilir orada kabeye doğru yönelerek.Say niyeti yapılır. 1,2,3,4,5,6,7 Say Merve tepesinde tamamlanarak dua edilir ve saçlar tıraş olunur. Ve Umre İbadetimiz tamamlanmış olur.
ELİZAN TURİZM İLETİŞİM KANALLARIMIZ